Zoeken
NL EN
Home >
Vraag vrijblijvend een gesprek aan Laat ons u terugbellen Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Voorgestelde juridische verankering ongewenst

Joost Bos, directeur Koelewijn & PartnersIn de Nederlandse Franchise Code (NFC) staat veel, wat wij al jaren toepassen in onze praktijk bij de ontwikkeling en de ondersteuning van franchiseorganisaties, dus ten behoeve van franchisegever én de franchisenemers. Dat er een franchisecode komt is een goede zaak.

Echter, de huidige NFC is onvolledig en sterk gericht op de discussies binnen de supermarktwereld. Voorts ontbreekt tot op heden een arbitrageregeling. Veel sectoren – denk aan de zorg en de zakelijke dienstverlening – worden opgezadeld met het “leg uit of pas toe principe”. Dus deze sectoren moeten uitleggen, waarom iets uit de supermarktwereld niet van toepassing is voor hun business of sector. Hoe ver moeten zij daarin gaan?

Zorgvuldig overleg tussen franchisegever en franchisenemers is een elementaire pijler onder goede franchise. De NFC in haar huidige vorm leidt echter tot een onnodige verzwaring van de verplichtingen van franchisegever. En lijkt een vergaande vergadercultuur en ondoelmatigheid te institutionaliseren.

Kortom: de NFC is niet af en deels onwerkbaar. Dat er nu een wettelijke verankering dreigt is te snel en bovendien broddelwerk.

Het is onze overtuiging dat het beter is als er een veel duidelijker code komt, die kaders schept, waar alle sectoren – detailhandel food en non-food, zakelijke- persoonlijke- en financiële dienstverlening, maar ook de (gezondheids)zorg in al haar vormen, mee uit de voeten kunnen.

Koelewijn & Partners
drs. J.A.M. Bos

© Koelewijn & Partners 2018    Relatie loginAlgemene voorwaardenPrivacy Verklaring
Wij gebruiken cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en de website af te stemmen op uw interesses.
Sluit melding