Zoeken
NL EN
Home > Franchising algemeen > Franchisevergoedingen

De beste waarborg voor continuïteit van de franchiseformule is gebaseerd op winst voor zowel franchisegever als franchisenemer.
Het is van het grootste belang dat er evenwicht bestaat tussen wat een franchiseorganisatie moet ontvangen en wat de franchisenemers verantwoord kunnen betalen.
Vraag vrijblijvend een gesprek aan Laat ons u terugbellen Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Franchisevergoedingen

Een franchisevergoeding wordt in rekening gebracht voor de investeringen, zowel in tijd als in geld, die de franchiseorganisatie heeft gedaan ten behoeve van de ontwikkeling van het franchiseconcept. Ook wordt een deel van de kosten voor het opstarten van deze specifieke franchisevestiging hieruit betaald. Het is een eenmalig bedrag, ineens te betalen bij de start van de samenwerking tussen de franchisegever en de nieuwe franchisenemer.

Royalty, franchisevergoeding, franchisebijdrage, franchisefee

De franchiseorganisatie zal de franchiseformule moeten onderhouden en permanent moeten ontwikkelen. De concurrentiepositie van de franchiseorganisatie moet gewaarborgd blijven of verder worden verbeterd. De vergoeding voor deze activiteiten is de royalty, die vaak als percentage van de omzet wordt berekend en periodiek (bijvoorbeeld per maand) in rekening wordt gebracht. Diverse andere royaltybepalingen komen in de praktijk ook voor, zoals een vast bedrag (fixed-royalty) per jaar, te voldoen per maand. De royalty bevat ook een winstcomponent voor de franchisegever.

Reclamebijdrage

Het opstellen van het reclame- en promotiebeleid, de voorbereiding van de reclame-activiteiten en de uitvoering vindt centraal plaats. De kosten van deze inspanningen door de franchisegever worden berekend aan de franchisenemer. De reclamebijdrage wordt vaak als een percentage van de omzet berekend. Ook andere methoden worden toegepast.

Redelijkheid van vergoedingen

De vraag of een stelsel van vergoedingen redelijk is, kan niet eenvoudig worden beantwoord. Veel hangt namelijk af van de bijzondere kennis en vaardigheden, die de franchisegever te bieden heeft en de investeringen die hij moet doen in de formule. Daarnaast hangt de hoogte van de vergoedingen met name af van de investeringen en de exploitatievooruitzichten van een ‘standaardonderneming’ in de franchiseorganisatie. Het is van het grootste belang dat er evenwicht bestaat tussen wat een franchiseorganisatie moet ontvangen en wat de franchisenemers verantwoord kunnen betalen. De beste waarborg voor continuïteit van de franchiseformule is immers gebaseerd op winst voor zowel franchisegever als franchisenemer.

Lees verder over de verschillende vormen van interne communicatie en zeggenschap in franchiseorganisaties

© Koelewijn & Partners 2018    Relatie loginAlgemene voorwaardenPrivacy Verklaring
Wij gebruiken cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en de website af te stemmen op uw interesses.
Sluit melding